08. јануар 2017.

"MNOŽITE SE" - I KAKO POSLE?PAŽLJIVO SAM ODSLUŠALA BOŽIĆNU POSLANICU GOSPODINA PATRIJARHA, PA, AKO I POSLE TOLIKO SATI NE MOGU OSTATI RAVNODUŠNA, PRATEĆI SOPSTVENE UNUTARNJE SIGNALE, IPAK MORAM IZNETI SVOJ STAV POVODOM ISTE.

VERNIK SAM, PO MOJIM MERILIMA.

TO ZNAČI DA NE VEĆ ODAVNO NE VERUJEM U TEORIJU EVOLUCIJE. SVAKA ČAST ČARLSU DARVINU, BIO JE TO VELIKI NAUČNIK, ALI.....MISLIM DA PREVIŠE TOGA IMA ŠTO DEMANTUJE NJEGOVE ZAKLJUČKE. I DA POSTOJI PREVIŠE TOGA „AKO“ I PREVIŠE NEDOREČENOG I NEOBRAZLOŽENOG.

DAKLE, PRISTALICA SAM TEORIJE KREACIONIZMA. E SAD, KO JE BIO TAJ, KOJI JE OVOJ PLANETI UDAHNUO ŽIVOT, NE ZNAM, NITI NEKO MOŽE DATI VALIDAN I RAZUMAN ODGOVOR NA TU DILEMU – DA LI JE TO ČIČICA SA SEDOM BRADOM ILI NEKI MNOGO VIŠI NIVO SVESTI, KOJI MI NAŠIM ČULIMA NE MOŽEMO NI NAZRETI, A KAMOLI OBJASNITI, DO SADA NISAM NAŠLA VALJANO OBJAŠNJENJE.

REKOH, VERNIK SAM PO SVOJIM MERILIMA. PO MIŠLJENJU MNOGIH, NAROČITO OSTRAŠĆENIH VERNIKA, MOJI STAVOVI SU JERETIČKI, JER NIŠTA NE PRIMAM ZDRAVO ZA GOTOVO, POSTAVLJAM PITANJA I NE MOGU SE POMIRITI SA MNOGIM STVARIMA, NAROČITO STRADANJEM NEVINIH, ZLOM U LJUDIMA, KOLIKO GOD ME NEKO POKUŠAVAO UBEDITI DA JE TO DELO SATANE. NE MOGU PRIHVATITI REALNOST DA JE PREVIŠE ONIH, KOJI SU PLIVALI U LJUDSKOJ KRVI, TUĐOJ NARAVNO, A DA ŽIVE DOBRO, SITI, UHRANJENI, UŽIVAJUĆI U SVIM MENI ZNANIM I NEZNANIM ZEMALJSKIM ZADOVOLJSTVIMA. I DA GREHE TAKVIH PLAĆAJU ONI, KOJI IH NISU SKRIVILI NITI IM DOPRINELI BILO KAKVIM ČINJENJEM ILI NEČINJENJEM.

NE MOGU REĆI KAKO TRPIM TEŠKE DUŠEVNE BOLOVE ZBOG KVALIFIKOVANJA SVOJIH STAVOVA KAO JERETIČKIH. VEĆ ODAVNO IMAM SVOJA MERILA VREDNOSTI, TVRDOGLAVO OSTAJEM KOD NJIH I NE DOTIČU ME IZLIZANE FLOSKULE, CITIRANJE BIBLIJE, KOJA JE, RUKU NA SRCE, NEPOVEZANA ZBIRKA ČESTO NERAZUMLJIVIH TEKSTOVA, PREVOĐENIH VIŠE PUTA. SVOJE STAVOVE, KAKO IH GOD KO OKAKARAKTERISAO ILI OKVALIFIKOVA, NE MISLIM MENJATI ZBOG STRAHA ODE MUKA PAKLENIH.

AKO BAŠ HOĆETE, PAKAO JE OVDE. TO ZNA SAMO ONAJ KO JE PROŠAO KROZ NJEGA NA OVOM SVETU. I NA NESREĆU, USPEO PREŽIVETI.

ELEM, ZAŠTO POMINJEM BOŽIĆNU POSLANICU?

ZATO, ŠTO MI NEPREKIDNO U GLAVI ZVONI SAM POČETAK – MNOŽITE SE!

SVE TO JAKO LEPO ZVUČI, ALI KADA SAM SLUŠALA NASTAVAK, SHVATILA SAM DA JE POSLANICA FAKTIČKI, UZ NEKOLIKO OPŠTIH OPASKI, KOJE SE PONAVLJAJU SVAKE GODINE, TRAKTAT PROTIV ABORTUSA.

********************


PO USTAVU, CRKVA JE ODVOJENA OD DRŽAVE I DOBRO JE ŠTO JE TAKO.

AKO JE ABORTUS ZAKONOM DOZVOLJEN, SVAKA CRKVA MOŽE IMATI SVOJ STAV, MOŽE GA IZNOSITI JAVNO. ALI, MISLIM DA TO IPAK NE BI TREBALA BITI OSNOVNA TEMA OBRAĆANJA VERNICIMA, KOJI TREBAJU VRAĆANJE VERE U DUHOVNOST I PRIKLANJANJE OSVEDOČENIM VREDNOSTIMA, TOLERANCIJI I LJUBAVI PREMA DRUGOME, JER „LJUBI BLIŽNJEGA SVOGA, KAO SAMOGA SEBE“ NIJE SAMO FRAZA!

TO JE JEDINI NAČIN, KAKO MOŽEMO PREŽIVETI. POSTUPAJUĆI TAKO, NEĆEMO VIŠE DOŽIVETI ONE UŽASE, KROZ KOJE SMO PROŠLI, OLAKŠAĆEMO ŽIVOT JEDNI DRUGIMA I MOŽDA SE SAMO NA TAJ NAČIN PROVUĆI KROZ IGLENE UŠI REALNOSTI I GOLOG PREŽIVLJAVANJA.

NIJE SADA NI NAJMANJE VAŽNO ŠTA JA MISLIM O ABORTUSU. IAKO SAM ŽENA, IAKO SMATRAM DA O MOM TELU MOGU ODLUČIVATI SAMO JA, A NIKO DRUGI NEMA PRAVA MEŠATI SE U TO.

**********************


REKOH, CRKVA JE USTAVOM ODVOJENA OD DRŽAVE, ABORTUS JE ZAKONOM DOZVOLJEN, DAKLE I USTAV I ZAKONE VALJA POŠTOVATI DOK SU NA SNAZI. TO JE ONO ŠTO SVAKI STUDENT PRAVA NAUČI NA PRVOM PREDAVANJU U PREPUNOM AMFITEATRU.

PA SE NE MOGU OSLOBODITI DILEME DA LI JE TO BAŠ NAJVAŽNIJA I NAJAKTUELNIJA TEMA, NAŠ NAJVEĆI PROBLEM? DA LI SMO SVE DRUGO REŠILI, PA JE KAO POŠAST OSTALO JEDINO NEHRIŠĆANSKO PONAŠANJE LENJIH I NEMARNIH ŽENA, KOJE, ZARAD SOPSTVENE UDOBNOSTI I LENJOSTI, IZLAŽU SEBE OPASNOSTI DA UMRU OD KRVARENJA, SEPSE, O GRIŽI SAVESTI DA I NE GOVORIM, JER, KADA SE HORMONSKA RAVNOTEŽA PROMENI, ITEKAKO SE DRUGAČIJE RAZMIŠLJA I OSEĆA TAJ PLOD, SA KOJIM SE VALJA RASTATI?

NISAM U PRAVU? NEKA OVAKO JAVNO KAŽE SVOJ STAV SVAKA ŽENA, KOJA JE LEŽALA NA GINEKOLOŠKOM STOLU, SVESNA ONOGA ŠTO MORA URADITI, DOK TRPI ČIŠĆENJE MATERIČNE SLUZOKOŽE I SLUŠA ZVUK USISAVANJA ONOGA, ŠTO JE ZA NEKOLIKO MESECI MOGLO BITI ČOVEK, NJENA RADOST I UZDANICA. NEKA KAŽE DA LI JOJ JE BILO LEPO, DA LI SE RADOVALA ILI JE PLAKALA, OSEĆAJUĆI SE.....OSEĆAJUĆI SE KAO NAJGORI MONSTRUM. A NEMOĆNA DA URADI DRUGAČIJE.

NISAM PRIMETILA DA JE CRKVA IZNELA SVOJ PROTEST PROTIV POLITIKE MNOGIH POSLODAVACA, KOJE OD MLADIH ŽENA, UZ POTPISIVANJE UGOVORA O RADU, TRAŽE ISTOVREMENO I POTPISIVANJE TZV. BLANKO ZAHTEVA ZA RASKID ISTOG. ZAŠTO? PA, AKO ZATRUDNI, ZNA SE ŠTA JOJ SLEDUJE –  PRESTANAK RADA. ZAŠTO BI POSLODAVAC PLAĆAO ONU, KOJA NE RADI, OD KOJE VIŠE NE MOŽE TRAŽITI DA RADI 8, 10, 12 SATI, MALTENE BEZ PAUZE, RADNIM DANOM I PRAZNIKOM, ZA NEKU SIĆU OD PLATE? NEMA POTREBE, KADA SE OBEZBEDIO NA VRLO EFIKASAN NAČIN. PA, KOJA IMA PETLJE, NEKA SAMO RAZMIŠLJA O DECI U SVOM NAJPOGODNIJEM PERIODU ZA RAĐANJE – IZMEĐU 25-E I 30-E GODINE. I NE VIDEH DA JE CRKVA ZAHTEVALA DA SE UKINE POREZ NA DODATU VREDNOST NA SVE PROIZVODE, NAMENJENE DECI......KAO NI POVEĆANJE DEČJEG DODATKA, KOJI TRENUTNO IZNOSI OKO 3.500 DINARA, DAKLE, JEDVA DOVOLJNA ZA DVA PAKOVANJA PELENA NA RASPRODAJI, KAO ŠTO NI NE PRIMETIH INICIJATIVU DA SE IZJEDNAČI ILI BAR PRAVEDNIJE RASPOREDI SUMA DEČIJEG DODATKA I NAKNADA ZA HRANITELJE, KOJI SE BRINU O DECI BEZ RODITELJSKOG STARANJA. KAKO STVARI SADA STOJE, RODITELJ DOBIJA DEVET PUTA MANJI MESEČNI IZNOS OD HRANITELJA.

UGLAVNOM JE NAJLAKŠA STVAR ZATRUDNETI, NAROČITO ONDA KADA SE TO NE ŽELI.

VEĆ U TRUDNOĆI, ŽENA ZAHTEVA POSEBNU ISHRANU, POVEĆANO UNOŠENJE BELANČEVINA I VITAMINA, KOJI KOŠTAJU. KOŠTAJU I GINEKOLOŠKI PREGLEDI, SVAKI ULTRAZVUK, POGOTOVO SPECIJALISTIČKI, SVE MESEČNE ANALIZE......ZA SVE TO VALJA NAMAĆI NOVCA. ODAKLE, AKO JE BEZ POSLA, NEMA FINANSIJSKU PODRŠKU RODITELJA, NI MUŽA, ČIJA PLATA MOŽE POKRITI SVE TO?

NEMA POROĐAJA BEZ 500 EURA. TOLIKO JE POTREBNO, PO NEPISANOM, ALI MAHOM PRIMENJIVANOM PRAVILU, JER „VALJA ČASTITI AKUŠERA I SESTRE“. A O DELJENJU VIZITKI PRIVATNIH ORDINACIJA, U KOJIMA SE MOŽE REŠITI PROBLEM, KOJI JE ODJEDNOM NASTAO, HOROR ZBOG KOG PORODILJA MOŽE U NAJBOLJEM SLUČAJU IZGUBITI SAMO MLEKO, DA NE GOVORIM. JER, BEBA MOŽE SAMO PLAKATI, NEMA ŠANSE DA KAŽE KAKO JE BOLI OVO ILI ONO, NE POSTOJI MOGUĆNOST DA SE UTVRDI DA LI JE TAJ PLAČ ONAJ UOBIČAJENI, ZATO ŠTO JE GLADNA ILI TREBA PROMENU PELENE, ILI JE ZAPATILA NEKU GENETSKU BOLEST, MOŽDA I POSLEDICU TEŠKOG POROĐAJA.

SVI SMO MI NAJOSETLJIVIJI KADA SU DECA U PITANJU, ZAR NE?

ONDA PRIČA KREĆE DALJE, SA PLAĆANJEM PEDIJATRIJSKIH SESTARA, KOJE ĆE PRUŽITI OSNOVNU POMOĆ PORODILJI, AKO VEĆ ŽELI MARGINALIZOVATI MAJKE I SVEKRVE......PA SLABO MLEKO, KADA SE BEBA MORA DOHRANJIVATI, A VEŠTAČKO MLEKO KOŠTA, KAO DA JE PRAVLJENO OD 24-KARATNOG ZLATA. O ODEĆI ZA BEBE, KOJA SE PLAĆA, KAO DA SE KUPUJE U FIRMIRANOM BUTIKU U RIMU, DA I NE GOVORIM. PELENE, MAKAR BILE I OBIČNE, NA KOJIMA SMO SVI MI ODRASLI, BEZ KOJIH SE NE MOŽE SU PRIČA ZA SEBE.

ODRASLI MOGU, AKO MORAJU, IĆI U LOŠOJ OBUĆI, POPRAVLJATI JE I PENDŽETIRATI, LEPITI JOJ DUPLU ĐON – SA OBUĆOM ZA DECU JE TO NEMOGUĆE. A KOŠTA VIŠE NEGO ONA ZA ODRASLE, NE ZNAM OD ČEGA LI JE SAMO NAPRAVLJENA, MOŽDA OD JETIJEVE KOŽE I TO ONE PREVRNUTE, SA UNUTRAŠNJEG DELA BUTINE...... I SA ANATOMSKIM ĐONOM, NARAVNO. PA KAD TE ŠIBNU PO UŠIMA SA CENOM, A ZNAŠ DA MORAŠ DETETU KUPITI NOVE CIPELICE, JER U RANIJIM VIŠE NE MOŽE HODATI,  PRERASLO JU JE, OSTAJE SAMO DA SE NOĆIMA I NOĆIMA SMIŠLJA ODAKLE SMOĆI PARE ZA TO ŠTO SE MORA. A NE MOŽE.

MI ODRASLI SE I MOŽEMO PRITRPETI, SAČEKATI, SNAĆI – ZA DECU TAKVOG REŠENJA NEMA. MI MOŽEMO ŽIVETI OD JEDNOG PARČETA HLEBA DNEVNO, ONI NE. ONI RASTU, NJIMA JE NEOPHODNO MNOGO TOGA, DA NE BI ZAPATILI NEKU BOLEŠTINU – RAHITIS, SMANJEN IMUNITET,

ZA NJIH MORA BITI – HRANE I TO KVALITETNE, DOBRE ODEĆE I ANATOMSKIH CIPELICA, IGRAČAKA, BAR NAJOSNOVNIJIH.....KAKO TO OBEZBEDITI, AKO JE MAJKA BEZ POSLA, OTAC JEDVA DONESE NEŠTO KUĆI, RADEĆI OD JUTRA DO PREKOSUTRA, A BABE I DEDE VEĆ NE ZNAJU ODAKLE DA STVORE I OSNOVNE USLOVE, KAKO BI IM UNUČIĆI IMALI KAKO-TAKO NORMALAN ŽIVOT?

KOLIKO VIDIM, DRŽAVI NE PADA NA PAMET DA SE ODREKNE POREZA NA PROMET ZA STVARI, NAMENJENE DECI.....NITI TRGOVINSKIM LANCIMA DA SMANJE MARŽE, DA RADE MAKAR I NA POZITIVNOJ NULI (DA PRIHVATIM TAJ MATEMATIČKI IDIOTLUK, NIKAD NEĆU SKONTATI KAKO NULA MOŽE BITI POZITIVNA, ZA MENE ĆE UVEK BITI SAMO NULA), PA ĆE TAKO POBOLJŠATI PROMET, JER ĆE I KUPCI, AKO ROBU MOGU NABAVITI BEZ MARŽE, BITI IZDAŠNIJI KADA SE RADI O DRUGIM PROIZVODIMA.

NEŠTO SE NE SEĆAM DA SE CRKVA ZALOŽILA KOD SKUPŠTINE ZA OSLOBAĐANJE DAŽBINA NA ODEĆU, OBUĆU I UDŽBENIKE ZA ŠKOLARCE? ZAŠTO? ZAR JE BIO TAKAV PROBLEM NAPISATI JEDAN AKT, KOJI BI SIGURNO BIO PAŽLJIVO RAZMOTREN, IMAO SVOJE PRISTALICE I POTIVNIKE, ALI BI BIO TU. I DOKAZAO SVIM NEVERNIM TOMAMA KAKO JE CRKVI I TE KAKO STALO DA I NA TAJ NAČIN POMOGNE DECI.

POTPUNO SE SLAŽEM, BUDŽET SE MORA PUNITI, ALI, MORA LI BAŠ ODATLE? MOŽDA POSTOJI I NEKI DRUGI IZVOR, IZDAŠNIJI, LAKŠI ZA PODNETI, NPR. PROGRESIVNO OPOREZIVANJE PRIHODA I MALO VEĆA KONTROLA PRIBAVLJANJA IMOVINE.

DA LI JE KONAČNO DONET ZAKON O KONTROLI POREKLA IMOVINE? NE SEĆAM SE DA SAM ČULA TU INFORMACIJU. AKO I JESTE, BIĆE DA SAM – NEOBAVEŠTENA.

**************************

TZV. BESPLATNO ŠKOLOVANJE, MAKAR I DO STUDIJA, NA KOJE NE MORAJU IĆI SVI, POTPUNO SE SLAŽEM, JE ODAVNO POSTALO FARSA. MADA, I U OBDANIŠTIMA SE STALNO MORA DAVATI ZA OVO I ONO, NE PROĐE NEDELJA, A DA SREĆNE RODITELJE NE DOČEKA RASPIS ZA OVO ILI ONO.

SVAKI SEPTEMBAR JE ZA ĐAČKE RODITELJE POTPUNI HOROR, OD KUPOVINE KNJIGA I ŠKOLSKOG PRIBORA, PA DO PLAĆANJA.....OSIGURANJA, FONDA ŠTETA, KOJE NAPRAVE UČENICI, DEŽURNIH POLICAJACA, ŠTA JOŠ SVE NE TREBA. NISAM U TOJ PRIČI, ALI RODITELJI, KOJI SVE TO MORAJU PLAĆATI, MOGU DATI DALEKO POTPUNIJU INFORMACIJU.

A STIGLO SE SA GODIŠNJIH ODMORA, NA KOJA SMO MORALI VODITI DECU, RADI PROMENE SREDINE, BLAGOTVORNOG UTICAJA MORA, ČISTOG VAZDUHA....GODIŠNJIH ODMORA, NA KOJE SMO NOSILI OD KUĆE SVE ŠTO SMO MOGLI, DA BI DETETU PRIUŠTILI BAR JEDAN SLADOLED I NEŠTO VOĆA U TOKU DANA, POD USLOVOM DA OSTANEMO DOSLEDNI I ODVUČEMO IH OD RAZNORAZNIH MAMIPARA, KOJE VRVE NA SVE STRANE.

U TO VREME SE SPREMA I ZIMNICA. PA, TI VIDI ODAKLE DA STVORIŠ I RODIŠ NOVAC ZA SVE TO, MAKAR I ONO NAJJEFTINIJE, NAJOSNOVNIJE.

ŽELITE DA VAM SE DECA BAVE SPORTOM, KAKO NE BI SAMO BULJILA U TV, GDE VIŠE NIKO I NE KONSTATUJE NATPIS „ZABRANJENO ZA MLAĐE OD 12,14 ILI 18 GODINA“, U RAČUNARE, MUKOM NABAVLJENE OD PRIJATELJA KOJI KUPUJE NOVI, JAČI MODEL, ONDA VAM PREDSTOJI SVAKODNEVNO RAZVOŽENJE DECE NA OVAJ ILI ONAJ SPORT, GDE, NARAVNO, MORATE PLATITI NIMALO NAIVNU UPISNINU. PRISTAJETE NEKAKO I NA TO, BOLJE JE DA SU ZAUZETI, NEGO PREPUŠTENI ULICI, GDE NE MOGU NAUČITI NIŠTA DOBRO.

KOLIKO LI JE ONO FONDOVA ZA SIROMAŠNE UČENIKE FORMIRALA CRKVA? KOLIKO LI JE TO DOBRIH ĐAKA STIMULISANO IZ CRKVENIH SREDSTAVA, DA BOLJE UČE, DA SE VIŠE TRUDE, KOLIKO JE ONO ŠKOLA STRANIH JEZIKA FORMIRANO BAŠ U ARANŽMANU CRKVE? MOŽDA NISAM U PRAVU, MOŽDA TAKO NEŠTO I POSTOJI. SILNO BIH VOLELA DA ME NEKO PROSVETLI U TOM SMISLU.

**********************

E, ONDA DOLAZE STUDIJE.

AKO ŽELIMO DA NAŠA DECA DOBIJU POTPUNO OBRAZOVANJE, AKO IH VEĆ NE MOŽEMO UBEDITI DA JE MNOGO ISPLATIVIJE PO NJIH USMERITI IH NA NEKI ZANAT, JER DO SADA MI JOŠ NI JEDAN MAJSTOR NIJE UŠAO U KUĆU, A DA ODMAH NISAM MORALA CALNUTI URAĐENO, PRVO PLAĆAMO PRIVATNE ČASOVE, RADI VEĆIH ŠANSI NA PRIJEMNOM I ULASKA NA BUDŽET. KOLIKO ZNAM, SVAKI PRIVATNI ČAS NE KOŠTA MANJE OD 10 EVRA, TAMAN SUMA, OD KOJE SE MOŽE ŽIVETI DVA DANA, POD USLOVOM DA SE KUVAJU ČORBICE, JELA BEZ MESA, NA KOJIMA SMO SVI ODRASLI, PA SE NE SEĆAM DA SMO BAŠ NEŠTO TRPELI TEŠKE DUŠEVNE BOLOVE ZBOG TOGA.

AKO SE MLADUNAC NE UPIŠE NA BUDŽET, VALJA PLAĆATI ŠKOLARINE. BANKE ZDUŠNO DAJU KREDITE U TU SVRHU, NARAVNO, AKO SI ZAPOSLEN. AKO NISI....PA, TO JE VEĆ TVOJ PROBLEM.

PA ONDA PRESKUPI UDŽBENICI.....VELIKI DEO PROFESORA TRAŽI DA SE ISPIT PRIPREMA BAŠ IZ NJEGOVOG UDŽBENIKA, KOJI SE, JE LI, MOŽE KUPITI SAMO KOD NJE(GA), PO ODREĐENOJ CENI KOJOJ NEMA PRIGOVORA. I STRUČNA USAVRŠAVANJA, UČENJA STRANIH JEZIKA, BEZ KOJIH JE DANAS NEMOGUĆE PODIĆI BUDUĆEG AKADEMSKOG GRAĐANINA.

DA LI JE CRKVA DODELILA BAR PAR DESETINA STIPENDIJA NAJBOLJIM STUDENTIMA, ONIM ČIJI SE PROSEK KREĆE OKO DESETKE? DA LI JE NAGRADILA MAKAR TU NAŠU PAMETNU DECU, KAKO STUDENTE, TAKO I OSMO- I SREDNJOŠKOLCE, KADA DONESU ZLATNE MEDALJE SA SVETSKIH TAKMIČENJA, IZA KOJIH STOJI ITEKAKO VELIKI TALENAT I TEŠKI RAD? AKO IMAJU PARA ZA NAJBOLJE MODELE POTPUNO NOVIH AUTOMOBILA, ZLATOM IZVEZENE ODEŽDE, AKO ŽIVE ČESTO U REZIDENCIJAMA, KOJIH SE NE BI POSTIDELI NI NAJVEĆI SVETSKI OLIGARSI, AKO NE PLAĆAJU POREZ, NITI SU DUŽNI IZDAVATI FISKALNE RAČUNE, NE POLAŽU NIKOME PRAVO KOLIKO NOVCA PRIKUPE OD DOBROVOLJNIH PRILOGA, PORED IKONA, GDE OBAVEZNO STOJI POSLUŽAVNIK ZA NOVAC, JER, IZGLEDA DA SVAKA MOLITVA MORA BITI PROPRAĆENA POSEZANJEM U NOVČANIK, AKO NISU U OBAVEZI DAVATI IZVEŠTAJE O SVOJIM PRIHODIMA, AKO NEMAJU REDOVNE KONTROLE, ONDA MI SE ČINI DA BI JEDAN MALENI DEO TOGA IPAK MOGAO BITI ODVOJEN I U TE SVRHE.

ALI, JA SAM JERETIK, JE LI, PA MOJE MIŠLJENJE I NEMA NEKU TEŽINU

*****************************


KADA SE BOLESNO DETE VODI U DRŽAVNU AMBULANTU, IMA SVE ŠANSE DA ZAPATI VIRUSE SVIH OSTALIH U PREPUNOJ ČEKAONICI. POSTOJI ALTERNATIVA – PRIVATNA ORDINACIJA, ALI.....KO MOŽE, NEK IZVOLI. MISLIM I JAKO BIH VOLELA DA NISAM U PRAVU, KAKO SVE MANJE NJIH – MOŽE. BAR NE PO CENU VELIKIH ODRICANJA.

ZDRAVLJE, NAROČITO DEČIJE, ČAK JE I U BUKVALNOM SMISLU POSTALO NAJVEĆE BOGATSTVO. DECU LEČIMO SMS PORUKAMA, MINISTRE ZDRAVLJA PLAĆAMO SUVIM KEŠOM. ZAR NE BI BILO LOGIČNO I EFIKASNO DA BUDE – OBRATNO?

BOLESNO DETE, NAROČITO AKO JE U PITANJU TAKVO OBOLJENJE, ČIJE JE LEČENJE SA NEIZVESNIM ISHODOM, DUGO TRAJE, LEKOVI KOŠTAJU TRI PUTA VIŠE, NEGO TEŽINA ZLATA, KOJIM SE MOGU IZMERITI, JE NOĆNA MORA SVAKOG RODITELJA. TU NEMA RAZUMNIH, PAMETNIH, STRPLJIVIH, TU SE GUBI SVAKA KONTROLA, JER, NAS DALEKO BOLI VIŠE NEGO NJIH, BOLUJEMO I UMIREMO ZAJEDNO SA NJIMA.

KADA JE TO CRKVA PRILOŽILA NEKOLIKO DESETINA HILJADA EVRA, DA BI SE POMOGLO SLUĐENIM RODITELJIMA I TOM NEMOĆNOM, NEVINOM STVORU, KOJI JE TEŠKO OBOLEO BEZ IKAKVE SVOJE KRIVICE? IMA LI POTREBE PONAVLJATI DA IMAJU IZ ČEGA, DA MOGU, SAMO AKO HOĆE? SAMO......

ČUDNA JE I TOLIKO VIŠEZNAČNA TA REČ – „SAMO“. TAKO MNOGO.....I TOLIKO MALO.

*******************

KO IMA SREĆE, SNAGE I IZDRŽLJIVOSTI, PA USPE SVOJU DECU DOVESTI DO KRAJA STUDIJA, DAKLE, DO DIPLOME, A DA JE JOŠ I ZDRAVO, OSTAJE MU JOŠ SAMO JEDAN MALI PROBLEMČIĆ.

KAKO DALJE?

NE MOGU DOĆI DO POSLA, NE MOGU REŠITI SVOJE STAMBENO PITANJE, OD NAS DOBIJAJU I POSLEDNJI DINAR, DA BI MOGLI POPITI SOK SA PRIJATELJIMA. VIŠE NAM ODAVNO NE VERUJU, JER SMO IH GODINAMA UČILI DA SE TREBAJU TRUDITI I STVORITI NEŠTO OD SEBE, A ONDA, KADA POČNU TRAŽITI POSAO, SUOČE SE SA ČINJENICOM DA JE OD DIPLOME DALEKO VAŽNIJA PARTIJSKA KNJIŽICA, JAK ŽELUDAC I NEOPHODNOST DOBRIH VEZA. SVE TE GODINE, KOJE SU PROVELI UČEĆI, A MI GRCALI NJIHOVO OBRAZOVANJE, BIVAJU POTPUNO DEVALVIRANE REALNOŠĆU.

GOSPODO CRKVENI VELIKODOSTOJNICI, DA LI STE SE IKADA ZALOŽILI DA PREDNOST PRI ZAPOŠLJAVANJU IMAJU NAJBOLJI STUDENTI? DA LI STE SE IKADA OGLASILI O VLADAVINI PARTOKRATIJE? MOŽE SE ZAKON O RADU IZMENITI U TOM SMISLU, NIJE TO BAŠ NEKI TAKO VELIKI POSAO. ILI DONETI POSEBAN ZAKON, PORED OVOLIKO POSTOJEĆIH, JEDAN VIŠE ILI MANJE NE IGRA ULOGU. ALI, VALJA PODIĆI GLAS, MOŽDA GA NEKO I ČUJE, KADA DOLAZI OD TAKVOG AUTORITETA.

POSLE PAR GODINA, GDE I ZA RAD U TZV. BUTIKU TREBA CV, A PLATA JE CELIH 8.000 DINARA, NARAVNO, SVI SU NEPRIJAVLJENI NA DOPRINOSE, KADA U SVAKOJ PEKARI ILI PRODAVNICI STOJI OGLAS „TRAŽIMO RADNIKE“, ŠTO ZNAČI DA SE TA DECA IZRABLJUJU NA NAJGORI MOGUĆI NAČIN, RADEĆI NA CRNO, POD FORMOM „PROBNOG RADA“, JER SE TAKO NAJLAKŠE I NAJBOLJE UŠTEDI NA RADNOJ SNAZI, ONDA NAŠA DECA SHVATAJU DA IM NEMA DRUGE, NEGO OTIĆI PO SVAKU CENU NEGDE NAPOLJE, GDE ĆE RADITI OD JUTRA DO KOZNAKAD, NAJPRLJAVIJE, NAJOPASNIJE POSLOVE, JER OD NEČEGA VALJA PREŽIVETI, ONDA.....ONDA KONSTATUJEMO DA NAM JE SVE BILO UZALUD.

DŽABE SMO KREČILI.    

I NEMAMO DRUGE, NEGO POZAJMLJIVATI, REFINANSIRATI STARE I UZIMATI NOVE KREDITE, NARAVNO, OPET POD USLOVOM DA SMO ZAPOSLENI NA NEODREĐENO VREME I KREDITNO SPOSOBNI, PA PREVODITI DOKUMENTA, PLAĆATI ONE SILNE TAKSE ZA APOSTILU – MEĐUNARODNU OVERU, A TREBA OSTATI ZA AVIONSKE KARTE I ZA NEŠTO MALO PARA DA PREŽIVE BAR PRVIH MESEC DANA.

OSTAJEMO SAMO, KAO OSUŠENI PANJEVI, KAD SE POVUČE VODA.....SVOJE VOLJENE, KOJIMA SMO POSVETILI CEO ŽIVOT, GLEDAMO SAMO PREKO SKYPA, AKO NARAVNO IMAMO RAČUNAR I ZNAMO GA UPOTREBLJAVATI. ODVAJAMO OD USTA SVAKI DINAR, DA BI SKUPILI ZA KARTU, DA BI VIDELI SVOJE UNUČIĆE, KOJI ZAZIRU OD NAS, JER NAS NE POZNAJU, STRANI SMO IM, NE GOVORIMO NJIHOVIM JEZIKOM. ONDA SE VRAĆAMO U NAŠE PRAZNE STANOVE. ODJEDNOM NAM DOŠLI VELIKI, A DO JUČE SMO SE GURALI, SVAĐALI OKO ODLASKA U KUPATILO, DELILI ŠPORET I FRIŽIDER, PREPIRALI OKO DALJINSKOG UPRAVLJAČA.

RAZMIŠLJAMO KOLIKO NAM JE JOŠ GODINA OSTALO, KO ĆE NAM SE NAĆI I DONETI NAM HLEB, KAD NAS UHVATI I OBIČNA VIROZA, O NEČEM GOREM DA I NE GOVORIM. NAKON ŠTO OTPLAČEMO NJIHOVE FOTOGRAFIJE, KOJE IPAK IZRAĐUJEMO I STAVLJAMO PO CELOJ KUĆI, GLEDAMO SE, ĆUTEĆI, SVESNI DA NAS NIŠTA LEPO NE ČEKA.

I.....TU SE KRUG ZATVARA.

SVE ŠTO SMO RADILI, ČEGA SMO SE ODRICALI, ČEMU SMO SE NADALI, RAZVEJALA JE OLUJA NOVOG DOBA.
***********************

DAKLE, VRAĆAM SE NA POČETAK BOŽIĆNE POSLANICE – „MNOŽITE SE“! 

I VI, GOSPODO DUHOVNICI, ŽIVITE U OVOJ DRŽAVI, GDE JE STANJE UPRAVO TAKVO, KAO ŠTO SAM SE OVAKO NAŠIROKO I NADUGAČKO RASPISALA. PAMETNI STE, OBRAZOVANI, MNOGO STE TOGA PROČITALI, DAKLE......ITEKAKO IMATE MOGUĆNOST SPOZNAJE DRUŠTVENE REALNOSTI.

APSTRAHOVAĆU, DODUŠE TEŠKOM MUKOM, ZAVET SIROMAŠTVA, KOJI JE MNOGIMA OD VAS POSTAO SAMO IZLIZANA FLOSKULA. UŽIVAJTE U SVIM OVOZEMALJSKIM DOBRIMA, AKO VEĆ SMATRATE DA SE NISTE OGREŠILI NI O JEDAN KANON, KADA SE VOZITE U NAJSKUPLJIM I NAJNOVIJIM AUTOMOBILIMA, KADA SOPSTVENOJ PASTVI PRIČATE JEDNO, A RADITE I POSTUPATE SASVIM DRUGAČIJE. MOŽE VAM SE, NEGO OČITO SMATRA DA TAKO TREBA I DA NE ČINITE NIŠTA LOŠE.

ALI, KADA CELU BOŽIĆNU POSLANICU FOKUSIRATE NA RAĐANJE DECE PO SVAKU CENU, A DA MIRNO POSMATRATE SVE ŠTO SE DEŠAVA SA NAŠIM NARAŠTAJIMA, PREKO TOGA NE MOGU PREĆI TEK TAKO, BEZ DA SE OGLASIM.

DA SE RAZUMEMO – SLAŽEM SE DA ABORTUSA IMA PREVIŠE. ALI, ONIH, GDE JE DO ZAČEĆA DOŠLO SAMO NEMAROM, NERAZMIŠLJANJEM O POSLEDICAMA, IMA MOŽDA 10%, DAKLE DALEKO MANJE NEGO ONIH, UČINJENIH ZBOG STRAHA DA JEDNA NESREĆA RAĐA DRUGU NESREĆU. I AKO JE IMALA MOGUĆNOSTI DA TO SPREČI, ONDA JE TO I MORALA URADITI.

UVEK JE BILO LAKŠE KVOCATI, NEGO JAJA NOSITI.

KADA SE BUDETE UKLJUČILI U ŽIVOT OVE DRŽAVE, ZAHTEVAJUĆI MNOGO BOLJI TRETMAN DECE, KADA BUDETE DIGLI GLAS I ZAHTEVALI MNOGO STROŽIJE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE I UBICE DECE, UMESTO DA SAMO TRAŽITE I TRAŽITE, JER IZGLEDA DA NIKAD NIJE DOSTA, ONDA ĆETE  I MOŽDA ZASLUŽITI MOJE POŠTOVANJE.

PA MAKAR ONO BILI I OD JERETIKA!

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI! 
Sve slike dodate su sa pretraživača GOOGLE


Нема коментара:

Постави коментар