26. март 2015.

AMITIA NOSTRA DISSOLUTA EST





Kada je ono Neronu, pre nekih dve hiljade godina, zasmetao Seneka, uz nalog da izvrši samoubistvo, poslao mu je i ovu poruku, a prevedena sa večnog latinskog glasi: NAŠE SE PRIJATELJSTVO ISTOPILO.

Bez namere da časkom obavim kratku samoanalizu, smatrala sam da nema boljeg uvoda za priču o prijateljima, bolje, rečeno, o bivšim prijateljima.

Delimo dobro i zlo. Uz kafu (ponekad i neko piće) pričamo o nekim teškim stvarima, jer se  lakše osećamo, ako naš problem ispliva iz naše paranoje. Nasmejemo  se. Pomažemo jednih drugima, neprekidno imamo u planu neku dobru žurku, koju već jednom moramo sprovesti, jer nam je svima svima dosta. Delimo cigarete, pušimo kradom. I srećni smo. U našim srozanim  svetovima nismo sami. Rođendane  zajedno slavimo, radujemo im se i prihvatamo sve što se dešava sa jednako emocija. Lakše je i lepa i teška vremena podnositi zajedno.

Onda naiđu famozne promene i ljudi, u koje bih bila u stanju da se zakunem, da stanem ispred njih, kada ih neko napada, ljudi,  koje smatram svojim, odjednom napreduju. Radujem se, zaslužili su, pripada im nešto bolje, kad oni - ispare. Promene lik. Izgube osmeh. I više nemaju vremena.

Nisam pila kafu u 10, dok se ne bismo svi okupili. Sada, sada ih, odjednom, nema. Namršteno dolaze u Direkciju, glava im puna novih zadataka, koji ne trpe odlaganje, žuri se, jer čekaju zakazani sastanci. Postali su jako važni. I više ih nema u mojoj kancelariji, vreme je, znaš, kratko, ah, kako sam natovaren obavezama, pa više i ne znam gde udaram.......O,O,O.....Brzo su stigli u mnogo više sfere, one koje mi obični smrtnici ne vidimo niti naziremo golim okom, one sfere u kojima se mi neobavešteni, ne bismo nikako mogli ni nači, a kamoli bitisati u njima.

Telefoni su mi ućutali. Pamtim razgovore koji su trajali i trajali, ali, sada izgleda više nisam neophodna kao sagovornik.

I pamtim ćaskanja i te čuvene zajedničke kafe gde sam uvek za nešto bila pitana, konsultovana, kada smo svi tražili najbolje rešenja, ali uvek uz moje učešće, jer su mi priznavali kako „ti to najbolje znaš“.

Izgleda da su svi rekordnom brzinom sve naučili, savet, a ne daj bože kompletno mišljenje, bogohulno je i pominjati, zašto, kada sa funkcijom automatski dobijaš i silnu količinu pameti. I znanja, baš o svemu.

Prijatelji moji bivši, ne želim vam ništa zlo. Samo vi žurite sa sastanka na sastanak, gledajte kroz staro društvo, koje vam je (izuzev ako tada niste bili svetski prvaci u pretvaranju i foliranju) , postalo teret. Skoro i sramota. Jer nivoi vaših stremljenja hrle ka neslućenim visinama, a tamo je studeno, bojim se da vam se duše ne smrznu od visoke vlasti i visoke politike.

Više ne znam gde putujete za praznik, ko vam je bio na slavi, jesu li klinci dali ispite, više ništa ne znam o vama. A, kada malo razmislim, baš nešto i nemam volje da znam takve pojedinosti o vašim životima; samo vi uživajte u njima.

Dok traju!

Dok se ne promeni odnos snaga u Skupštini, pa nastane bežanija gde će ko. E, nešto se bojim da ćete te trenutke ipak proživljavati bez mene.

Hvala vam prijatelji moji, hvala vam svima koji ste me na vreme razočarali.

I uživajte.

Onoj sveći, onoj koja nikad do zore nije gorela, jednom se mora zacrniti i fitilj, onako, na dnu svećnjaka  zadimiti,  jer se uskoro gasi.

Nemojte me tada zvati. Budite moralne gromade, pa i to podnesite.
Samo, bojim se da je takvih kao ja puno, porušili ste previše mostova, a bujica brza, mutna, svakojake gadosti nosi.

Biće sve više telefonskih poziva, na koje nećete imati odziv. I to, pazite – srazmerna je proporcija ćutanja vaših telefona i onih silnih sastanaka, na kojima više baš i niste potrebni.

Službeni automobili sve će češće trebati nekoj novim snaga,a, poslušnijim, podobnijim.....

Reprezentacija najednom biva prvo smanjena, pa onda i potpuno ukinuta. Smanjuje se i limit na mobilnom telefonu. Dok ga još imate.

Broj pozivara koji vam čestitaju Slavu, Božić i Uskrs se otapa, kao sneško u maju. Nemojte proveravati da li ste dostupni, da li telefon dobro radi, pomirite se sa neminovnošću.

Prijatelji moji bivši, tek ćete onda shvatiti neumitne zakonitosti pada. Bolje je da to spoznate na vreme, ako ste uopšte u stanju da shvatite kako  i vaša zamena zauzima niski start. Istekao vam rok upotrebe.

Nemojte onda tražiti ljude koje ste zaboravili, koje ste reciklirani kao bespotreban balast prošlosti, baš onda kada ste mislili da će vaše trajati večito.

Sve ima svoj neki rok trajanja. Jedino ljudsko pamćenje ne posustaje, ne priznaje vreme ni prolaznost, ne prašta izdaju, sebično i zadrto smatra da su pravi prijatelji – prijatelji uvek, da nije sentenca „u dobru i u zlu“ rezervisana samo za čin venčanja, dok se svatovi dosađuju i čekaju kad će već jednom taj ručak, šest su rakija popili, a niko hranu ne nudi.

I te kako se to primenjuje i na prijatelje. Pogotovo na njih!

19 коментара:

  1. Savršen odgovor svačijim bivšim prijateljima- ako znaju da čitaju.
    Na svu sreću, malo sma ih imala oko sebe, valjda sam brzo naučila da ih pročitam.
    I moj doprinos- http://negoslava.blogspot.com/2013/04/ako-ste-sa-neki-zajedno-plakali-zbog.html

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo Vera. Kako i treba, in medias res.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam obema, Negoslava i Olja. Dobijala sam plikove na jeziku od razgovora, saveta, pravnih saveta, mozganja šta i kako, a onda su moji daveži postali podobni, jako uznapredovali i oboleli od izliva vlasti u mali mozak. Ne bila im u koži, kada počne reakcija tela i uma na ovo teško oboljenje.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam obema, Negoslava i Olja. Dobijala sam plikove na jeziku od razgovora, saveta, pravnih saveta, mozganja šta i kako, a onda su moji daveži postali podobni, jako uznapredovali i oboleli od izliva vlasti u mali mozak. Ne bila im u koži, kada počne reakcija tela i uma na ovo teško oboljenje.

    ОдговориИзбриши
  5. Divno si ovo napisala.Moraću da ga podelim kod mene iako se plašim da će ga moji bivši prijatelji pročitati.Nemaju oni vremena ni na FB kod mene da svrate.Ali će možda neki koji još jesu prijatelji shvatiti poruku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Milice, uvek me obraduje tvoj utisak.
      A, što se teksta tiče, slobodno ga podeli, makar u tekstu, doći će do njega i oni koji su ti ostali prijatelji i oni drugi, već u niskom startu. Itekako će shvatiti poruku, udaranja po cevanicama su uveliko krenula.

      Избриши
  6. Odlična si Vera. Na žalost, to nam se svima desilo mnogo puta. Nekad jednostavno treba napraviti selekciju koje bitke treba voditi, koje u potpunosti ignorisati. Što prije naučiš, lakše se sa time nosiš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu su potpuno i hvala svima koji su me blagovremeno ispalili. Bar znam sa kim imam posla. Znaš, nešto drugo je tu zanimljivo - dobila sam jako mnogo komentara sa sličnim iskustvima, što znači da smo se tolikol iselektirali, da se više ne biraju ni sredstva, a kamoli reči, kako bi se neko ambiciozan otresao nepodobnih. Jebo društvo, gde svako svakog samo ispod oka gleda.

      Избриши
  7. Hvala puno za ovaj tekst. Baš mi je trebao jer se nalazim u sličnoj situaciji ''prelamanja'' sadašnji-bivši...

    ОдговориИзбриши
  8. Давно је о томе писао Арчибалд Рајс и од тада се апсолутно ништа није променило, тако да ће и Ваш текст бити актуелан још дуго.

    ОдговориИзбриши
  9. Nažalost, potpuno ste u pravu. Kamo lepe sreće da je drugačije.

    ОдговориИзбриши
  10. Nažalost, potpuno ste u pravu. Kamo lepe sreće da je drugačije.

    ОдговориИзбриши
  11. Ja iskreno ostadoh bez prijatelja. Danas oni koji se predstvaljaju kao prijatelji hoce samo da te iskoriste, za nesto svoje tu si kao nesto, da taj neko nije sam. Eto to su danas ljudi. Veran i odan prijatelj je postao mit.

    ОдговориИзбриши
  12. Zato sam i dobila po nosu kako sam ASOCIJALNA....Zabole me, jednostavno neću više dati ni minut svog vremena nekom ko ga ne zaslužuje. Samo, ostaje u ustima neki gorak ukus, kada dođemo u takvu fazu.

    ОдговориИзбриши
  13. Vera, svaka na mestu, reska... ali istinita. Pa ko ume da pročita i zapita se...

    ОдговориИзбриши
  14. Neka pročita i jedan, dovoljno je. Već su me zvali pojedini, pa su, na moje pitanje zbog čega se bune, ako nijedno ime nisam spomenula u tekstu, zanemeli. I na moje dalje pitanje, zbog čega ih to dotiče, ako se nisu prepoznali, nije bilo nekog valjanog odgovora. Verujem da se mnogi već i pitaju, jer je izborna kampanja faktički već počela. A onda.....

    ОдговориИзбриши
  15. Neka pročita i jedan, dovoljno je. Već su me zvali pojedini, pa su, na moje pitanje zbog čega se bune, ako nijedno ime nisam spomenula u tekstu, zanemeli. I na moje dalje pitanje, zbog čega ih to dotiče, ako se nisu prepoznali, nije bilo nekog valjanog odgovora. Verujem da se mnogi već i pitaju, jer je izborna kampanja faktički već počela. A onda.....

    ОдговориИзбриши
  16. Vera i ja sam ASOCIJALNA :)
    Ovo što si napisala mogla bih od reči do reči da prepišem...
    Toliko je malo pravih prijateljstava i prijatelja...i LJUDI
    Malo mi je muka, zapravo malo više, od onih koji se sete da smo prijatelji samo kada im nešto zatreba...

    ОдговориИзбриши