Obožavam pileći paprikaš sa rezancima,
naravno domaćim. Ili noklicama....
Sreća uvek ima mirise. Mirise nežnih i
lepih dana.
Nisam napunila ni 9 godina, bio je to
početak leta i školskog raspusta, koji sam uvek provodila kod bake u Bačkom
Novom Selu, kada me je moja Anka navatala da sredim svoje prvo pile. I to onako
iznebuha, bez najave.
Bila je nedelja, kuhinja je mirisala na
skoro upaljenu vatru i jutarnju kafu....Pristavila je lonac vode na onom
njenom, uvek čistom i blistavom, šporetu na drva, još smo pile tu nezaboravnu
kafu, na koju me je ona navikla, kada mi je, onako mirno, kako je to samo ona
znala, saopštila da ćemo danas praviti pileći paprikaš.....I da ću ja čistiti i
pripremiti meso i rezance.
Presela mi kafa, počela sam da se bunim,
ja to ne znam, kako ću kad to nikad nisam radila, na šta mi je ona hladnokrvno
odgovorila kako žensko mora sve da zna, ustala, pogledala vodu koja je već
skoro „bacala ključ“ i izašla. Šta ću, onako još bunovna krenem i ja napolje.
Evo ti nje, nosi tek zaklano pile i
pokazuje mi kako se provlači kroz ključalu vodu (kratko, da ne spadne koža) i
onda čisti. Naravno, ona krene, a ja nastavim. Nekako se ispetljah sa čupanjem
perja, čišćenjem utrobe, sečenjem i pranjem, sve sa hladnom bunarskom vodom,
kada evo je opet...Bila u bašti, donela tek izvađeno povrće i – čisti i seckaj.
Onda smo završile kafu, pa mi je
pokazala kako se mese i razvijaju rezanci. Tvrdo testo, dobro ga razvaljaš,
ostaviš da se osuši i onda opet – seckaj....I ostavi da se suše.
Pa sam iseckani luk stavila u široku
crvenu šerpu sa belim tufnicama i prvi put u životu učila kako se dinsta
meso....Dinsta, a ne kuva. To znači, stoj pored njega, mešaj do iznemoglosti,
sve mora samo pustiti tečnost.
I tako ja skuvah prvi ručak u životu....Moj
pileći paprikaš sa sveže umešenim rezancima.
Sećam se onog belog stolnjaka sa
„ažurom“, njenom rukom porubljenim i izvezenim, sećam se belih porcelanskih
tanjira, one crvene šerpe.....I predivnog mirisa jela, kuvanog sa malo
tvrdoglavosti i puno ljubavi.
Srećni dani imaju miris i uvek mirišu na
ljubav.....
Bila je jako, istinski sirota. Živela od
nešto malo zemlje i bašte, uredne za izložbu....I isto tako rodne.
Ali, nikada nije dozvoljavala da se jede
sa golog stola, onog sa ultrapasom, nikada nije žalila porcelanske tanjire za
svakodnevnu upotrebu, limene nije htela
ni da vidi....Niti je ikad bila bez brašna, ulja, kafe, šećera,
vanilin-šećera...I to sve od ono malo jada, što je imala.
Ni bez čokolade, koja me je uvek čekala
kada dođem, pa makar punih mesec ili dva. I litre mleka na svakih dva dana
– za kafu i po jedna šolja meni, uveče. Ona, govorila je, nešto baš i ne voli
mleko.
Meso se jelo nedeljom....Uvek pile,
za koje je sama nasađivala kvočke. I
ćurke za Božić, jedan i drugi.
Te godine, provedene sa njom čuvam u
onoj sedefnoj kutiji lepih uspomena. Puštala mi je puno, ali je kod nekih
stvari bila beskompromisna i nikad mi nije davala pardona.....A prvi od njenih
aksioma je – žensko mora sve da zna, može imati šest fakulteta, nikad se ne zna
šta te u životu čeka.
Valjda mi je, zbog tog siromašnog, a
prelepog detinjstva sa njom, pileći paprikaš uvek bio najomiljenije jelo. Nisu
mu bili ni blizu svi tartar bifteci, lososi, dimljeni ili na žaru, u sosu od
ananasa, plodovi mora i sve ostale đakonije, koje sam svojevremeno konzumirala
po belom svetu. Ma, ni prineti.
Evo, za nekoliko dana je prvi maj i
obavezni roštilj. Čudi me kako već nisu počela masovna i svakominutna
reklamiranja mesa tamo i ovamo, sve za čuvenu roštiljadu.
Zato iz dna duše mrzim tzv. prvomajski
roštilj!
Zašto se uvek, ali neizbežno i
nezaobilazno, držimo klišea, koji su postali obaveza i noćna mora.....Čist
horor!
Prvi maj sam volela jedino zbog
slobodnih dana. Inače......jeza me hvata od njega. I sada.
Prvo čekamo u redovima u mesarama, dok
nam uvaljuju ćevape i pljeskavice od produkata čišćenja i pranja
zamrzivača......Krmenadle moraju biti što masnije....Tzv. sveža kobasica, za
koju ne smeš ni pomisliti, a kamoli pitati šta je sve u nju umuljano....I poslednjih
godina, pošto smo, je li, postali pobornici zdrave ishrane, rešeni da živimo do
168 godina i onda umremo zdravi, ako baš moramo, piletina.....Iskošćena.
Ne mogu biti vegarijanac. Da li zato što
imam krvnu grupu 0+ ili što sam dupli lav u horoskopu, pojma nemam, tek,
priznajem grešna, obožavam meso. Ali, ne po svaku cenu i ne onda kada je to
obaveza.
Dakle, nakon što smo se izborili za
sirovinu za ždranje, svi ganjamo HEPO kocke i briket.....Vuče i tegli cuga u
ogromnim količinama....Onda se svalimo u nečiju vikendicu ili čupamo kosu od muke, ako
imamo svoju, pa nas seti najednom 30-ak najbližih prijatelja, koji su nas se
poslednji put setili za ....... prethodni prvi maj.
Dok muškarčine kreću da piju (čitaj –
loču), seckaju se salate, a stručnjaci kreću u raspaljivanje vatre....Naravno,
usput se barem tri puta posvađaju ko je najbolji specijalista za roštilj, uz
obaveznu opasku kako žene nemaju pojma o kuvanju, jer se zna da su najbolji
kuvari na svetu – muškarci. Napraviše, bre, nauku od toga.
Kada je sve gotovo i kada se navali na
pun sto, svi jedu do iznemoglosti, kao da su svi proteklih šest meseci proveli
na nultoj dijeti; posle nekih tri sata prežderavanja i prepijanja, dok je
muzika sve glasnija, a diskusija sve agresivnija, uz obavezne tirade onih koji vole da slušaju svoj glas, osvedočenih stručnjaka za sve i svašta - onih koje udave prisutne svojim sve pijanijim pametovanjem i kada gosti konačno krenu da preživaju,
domaćici ostane brdo sudova da opere, očisti višak polupojedenih produkata
sindroma glavnih očiju i grebatorskog mentaliteta, jer je džabe i sirće slatko. Po stolu se vuku kolači, koje niko čestito i ne gleda, ali svi moraju probati i
razmrljati. Ako se niko nije posvađao zbog politike i tzv. ekonomije ili jednostavno tako što mu
nadošlo da se preganja....... kreće brojanje pića i promila. Zbog vožnje....Baš me
zanima kako će biti ove godine kada je dozvoljeno – 0,00 promila, dakle,
ništa....
I kada se svi raziđu, a nesrećna
domaćica konačno opere silne čaše, pokupi prazne plastične flaše od mineralne,
nađe barem dvadeset polupopijenih piva u raznoraznim nivoima, već je veče i ne
može potrefiti krevet, onako izbezumljena od umora, ruku isečenih i otečenih od
vode i deterdženta.
Gosti unekoliko plate ceh, što do doma svoga putuju bar tri puta sporije nego obično i....opasnije. Branik uz branik, pa tako klaj-klaj, uz obavezne policijske patrole u zasedi, jer se prilika za popunu budžeta od kazni zbog previše maligana ne sme propustiti.
Gosti unekoliko plate ceh, što do doma svoga putuju bar tri puta sporije nego obično i....opasnije. Branik uz branik, pa tako klaj-klaj, uz obavezne policijske patrole u zasedi, jer se prilika za popunu budžeta od kazni zbog previše maligana ne sme propustiti.
Tako izgleda baš svaki tzv. prvomajski
uranak, već nekoliko desetina godina, koliko ih pamtim.
Zašto ne možemo čitati lepe knjige i
gledati dobre filmove, zbog čega se prvomajsko praznovanje prvo, jedino i osnovno
svodi isključivo na masovno ždranje?
I zašto se taj jebeni roštilj ne može
praktikovati u nekim drugim prilikama, bar danas, kada imamo i hitre pekače i
električne sprave, jednako dobre kao i one na ćumur?
Pamti li iko, naravno ako je učestvovao
u pripremama i troškovima, da se zaista, ali iskreno, dobro proveo za taj
izlizani i ofucani prvi maj?
E, zato ga mrzim. I već sam obećala sama
sebi, praviću pileći paprikaš, onaj iz mog detinjstva.....Neće imati ni
približno takav ukus, mi smo odavno sasvim drugačiji, ali neće biti ni otrcani
kliše, zvani prvomajski roštilj. A, ako me i to bude mrzelo, biće hleba i
masti, sa sve crvenom paprikom i običnom solju, a ne onom kobajagi morskom.
Sve, sve, samo ne prvomajski roštilj!
Obećavam i sebi i potencijalnim dobrim gostima, onima koji me se sete samo kad
je gošćenje u pitanju.
Mrzim praznovanje!
Sjajan tekst.
ОдговориИзбришиI ja mrzim praznovanje, roštilj, pijanke i sve ostale gluposti...
Draga Luna, uspeh ja da ostanem pri svome, mada moram priznati, uz veliku bitku. Beskrvnu, ali edukativno-tvrdoglavu. Za proslavu 1.maja skuvala sam pun lonac POSNOG PASULJA, bez trunke mesa i zaprške. Ko baš hoće, biće salate od mladog futoškog kupusa. Borba je bila teška, ali - istrajah! Puno pozdrava, odmori se za praznike i čitaj lepe stvari.
ИзбришиDraga Luna, uspeh ja da ostanem pri svome, mada moram priznati, uz veliku bitku. Beskrvnu, ali edukativno-tvrdoglavu. Za proslavu 1.maja skuvala sam pun lonac POSNOG PASULJA, bez trunke mesa i zaprške. Ko baš hoće, biće salate od mladog futoškog kupusa. Borba je bila teška, ali - istrajah! Puno pozdrava, odmori se za praznike i čitaj lepe stvari.
Избриши